Martinus Ritoznojčan PTP

Prijetno lahkotna sadnost odseva usklajeno in osvežujoče ravnotežje pristnih okusov. Vino izraža energijo, pestrost, razigranost, tradicijo, rustikalnost in prepoznaven značaj sort in vinorodne lege Ritoznoj.

Vino Ritoznojčan PTP združuje tradicijo, značaj ljudi in originalnost vinorodnega ožjega okoliša Bistrica. Hudomušnost in ime vina Ritoznojčan izvira iz imena naselja Ritoznoj. Ena najbolj hudomušnih zgodb je tista, ki pravi, da je ime nastalo zaradi znoja, ki teče po zadnjicah ob delu v vinogradu. Bližja je razlaga, ki opisuje, da je bil nekdanji lastnik bistriškega vinorodnega sveta, po nemško imenovanega Rittersberg, grof Ritter von Snoj. Domačini so tako po svoje prevzeli ime Ritoznoj.

RUMENI MUŠKAT

Aromatičen, intenzivno zaznaven in prepoznaven, dišeč po muškatu in limoni. Razvaja nas razkošje okusov, ki nudijo sladkoben in privlačen požirek.

Rumeni muškat je bela vinska sorta grozdja, znana po svojem izrazito aromatičnem profilu in značilnem vonju po muškatnem oreščku ter cvetličnih notah. Spada med muškatne sorte, ki so cenjene zaradi prijetno sladke arome. Uporablja se za proizvodnjo različnih stilov vina, od suhih in polsuhih do sladkih desertnih vin.

LAŠKI RIZLING

Lahkotno izražen vonj spominja na lipov cvet, akacijo in jabolko. Prelep okus z ravno prav svežine, elegance, harmonije in primarnega značaja sorte.

Laški rizling,  znan tudi kot Welschriesling, je bela vinska sorta grozdja, ki je priljubljena v srednji in jugovzhodni Evropi, zlasti v Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Avstriji in severni Italiji. V Sloveniji je med najbolj razširjenimi belimi sortami, priljubljen je zaradi svoje vsestranskosti in svežine.

RENSKI RIZLING

Vonj je odkrit in spominja na suho sadje in nežne začimbe. Okus deluje krepko, živahno, obstojno, zapeljivo in nevsiljivo plemenito.

Renski rizling (Vitis vinifera), znan tudi kot pravi rizling ali samo rizling, je ena izmed najbolj prestižnih in cenjenih belih vinskih sort grozdja na svetu. Izhaja iz doline reke Ren v Nemčiji, kjer ima dolgo zgodovino pridelave, vendar je zaradi svoje prilagodljivosti razširjen v mnogih vinorodnih območjih, tudi v Sloveniji, zlasti v Podravju.

SAUVIGNON

Sortno prepoznaven z vonjem po bezgu, pokošeni travi in senu. Okus je poln, pikanten, zelo osvežilen, igriv in hkrati pravo vino za užitek.

Sauvignon, znan tudi kot Sauvignon Blanc, je bela sorta grozdja, ki izvira iz Francije, iz vinorodnih regij Bordeaux in doline Loare. Je ena izmed najbolj priljubljenih in razširjenih belih vinskih sort na svetu, cenjena po svoji intenzivni aromatičnosti in svežini. Zaradi svoje izrazne kisline in značilnega okusa daje vina, ki so lahko zelo različna glede na območje pridelave in način vinifikacije.

LAŠKI RIZLING & RUMENI MUŠKAT WHITE CUVÉE

Laški rizling in Rumeni muškat cuvée je bela vinska zvrst, ki združuje dve priljubljeni sorti – Laški rizling in Rumeni muškat. To vino ponuja edinstveno kombinacijo značilnosti obeh sort, kar ustvarja zanimivo ravnovesje med svežino, aromatičnostjo in sladkostjo. Ta vrsta cuvéeja je priljubljena med ljubitelji belih vin, ki iščejo kompleksna, a hkrati lahkotna in osvežujoča vina.

“Že vrsto let obdelujem svoj vinograd. Vsako jutro, ko stopim med trte, me  spremljata dve vrani. Krožita nad mano, tiho in skrivnostno, kot da sta več kot le ptici. Tistega hladnega jutra, ko obrezujem trto, zaslišim nenavaden zvok kril nad sabo. Vedno krožita nad mano, a danes pristaneta na ograji, njune oči pa me spremljajo z natančnostjo, ki me navda z občutkom, da sta tukaj z razlogom. Zdi se, kot da mi kažeta, kaj moram storiti, kot da nosita s sabo starodavno modrost. Vem, da sta več kot zgolj ptici – sta varuhinji neizrečenih zgodb vinograda, skrivnosti, ki jih končno razumem.”

Jože Pečovnik

Naravno vino Martinus (ang. orange wine) je narejeno iz sort grozdja laški rizling. Rumena barva z zlatim vonjem pove, da je vino zorjeno v lesenih sodih. Je vino pridelano tako kot so to počeli naši predniki – močno povezano z naravo. Grozdje je bilo macerirano 28 dni (oz. vsaj en lunin cikel, ponavadi še dlje), s čimer je pridobilo več barv, kar se odraža v jantarnih odtenkih, boljšo strukturo telesa in več antioksidantov, ki ohranjajo vino stabilno na naraven način. Vino je polnega okusa in se odlično poda k hrani.